Apidomček

Možno ste sa už stretli so slovom apidomček a rozmýšlali ste, čo to je a ako to súvisí so včelami. Je to slovo odvodené od „Apis“, čo je po latinsky včela. Apidomček je v podstate včelín – objekt slúžiaci pre umiestnenie úľov a prácu včelára. 

Primárnym zmyslom stavby apidomčekov však nie je praktické včelárenie s cieľom získania medu, ale pohodlné  a bezpečné prostredie pre návštevníka, ktorý môže relaxovať v blízkosti včiel.

Na Slovensku sa využívanie apidomčekov postupne rozvíja a každý apidomček je v podstate unikátny. Ten náš sme postavili v tvare bunky včelieho plástu a je umiestnený na južnom svahu vrchu Zobor, s výhľadom na mesto Nitra. 

Je verejnosti prístupný, v prípade záujmu o návštevu nás kontaktujte, alebo využite rezervačný formulár na tejto stránke. Apidomček využívame aj pri návštevách školských exkurzií a pri výučbe začínajúcich včelárov.

Apidomček je otvorený zhruba od konca apríla do konca septembra, v závislosti na rozvoji včelstiev a vývoji počasia.

V apidomčeku máme 2 široké postele, v každej z nich sú umiestnené 4 úle a v každom úli žije jedna včelia rodina. Konštrukčne ide o úle ležany (rámiky s plástami sú ukladané horizontálne vedľa seba, neukladajú sa v debničkách nad seba ako pri klasických úľoch).
Návštevník leží priamo na úľoch a je tak v tesnom, ale bezpečnom kontakte so včelstvami pod ním. Medzi jeho telom a rámikmi v úľoch je len tenká doska tvoriaca strop úľov. Nič tak neblokuje energiu, ktorú včelstvá vyžarujú. Pohodlnejšou alternatívou je ležanie na matraci z čistej bavlny, vtedy je však vnímanie tepla a mikrovibrácií zo včelstiev mierne utlmené.

V posteliach pod návštevníkmi je teda 8 úľov, ktoré sú celoročne obývané včelými rodinami. V apidomčeku sme umiestnili aj deviaty úľ trochu nevšedného tvaru. Ide o veľký presklený pozorovací úľ, kde môžete priamo pozorovať život a správanie včiel v ich prirodzenom prostrední. Pri troche šťastia vám včelia matka – kráľovná predvedie aj kladenie vajíčok, z ktorých sa vyvíjajú nové generácie včiel.
Alebo si môžete užívať výhľad z okien apidomčeka na celú Nitru.

Aké sú možné prínosy navštevovania apidomčeka?

  • napomáha normalizácii krvného tlaku návštevníka, činnosti jeho mozgu a srdca, uvoľňovať kŕče a zlepšovať svalový tonus.
  • pozitívne vplýva na imunitnú sústavu človeka, uľavuje od bolesti podporou produkcie neurotransmiterov.
  • zlepšuje psychický stav, zvyšuje plodnosť a potenciu, zlepšuje stav kože, vlasov a nechtov
  • pobyt pôsobí upokojujúco na hyperaktívne deti a deti s poruchou autistického spektra.

Odporúčania pre pobyt v apidomčeku:

  • navštevovať počas aktívnej sezóny včiel (apríl – september), v skorších ranných alebo poobedňajších/večerných hodinách, keď je v úľoch najviac včiel
  • keďže každý človek môže reagovať na pobyt v apidomčeku inak, prvá návšteva by mala byť kratšia (15-20 minút), nasledujúce návštevy už odporúčame v trvaní 1 hodiny, prípadne aj dlhšie, ak je to návštevníkovi príjemné a pohodlné
  • pred vstupom je potrebné odložiť elektroniku (aby neovplyvňovala samotné včelstvá a návštevníka nevyrušovala pri zážitku) a taktiež všetky kovové predmety (šperky, prstene, hodinky, retiazky,…)
  • nutné vyhnúť sa používaniu výrazných parfémov / aromatickej kozmetike
  • pred návštevou sa vyhnúť alkoholu a konzumovať len ľahšie jedlá
  • v apidomčeku je potrebné pohybovať sa pomaly, ležať pokojne, nevyrušovať včely svojou prítomnosťou (napr. hlukom, príliš hlasným rozhovorom)
  • pobyt nie je vhodný pre osoby s alergiou na včelí jed (poštípaniu sa napriek všetkému nikdy nedá na 100% vyhnúť)
  • pobyt sa neodporúča tehotným ženám, pri onkologických ochoreniach, pri infekčných ochoreniach